Ammatillinen koulutus uudistui 1.1.2018


Työelämä muuttuu. Ammatteja syntyy ja katoaa. Teknologia kehittyy. Ansaintalogiikat uudistuvat. Opiskelijoiden tarpeet yksilöllistyvät. Osaamista uudistetaan läpi työuran.

Uusi ammatillinen koulutus

Oppiminen ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai opetusryhmään. Opiskelijoiden opintopolut suunnitellaan yksilöllisiksi ja joustaviksi. Pyrimme löytämään parhaan toteutustavan jokaiselle opiskelijallemme ja työelämäasiakkaalle. Opiskelijalla on eri tapoja saavuttaa työelämässä tarvittava osaaminen. Salon seudun ammattiopisto tarjoaa valtavan määrän erilaisia tutkintoja ja tutkinnon osia. Koulutusta järjestetään jatkossakin kaikilla koulutusaloilla. Oppiminen voi tapahtua oppilaitosympäristössä, työpaikalla ja aiempaa enemmän myös virtuaalisissa ympäristöissä. Meille on tärkeää, että opiskelijamme työllistyvät, pääsevät jatko-opintoihin tai saavuttavat lisää osaamista nykyiseen työhönsä.

  • Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma
  • Työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta tehdäänopiskelijalle joko koulutus- tai oppisopimus. Jakson kesto ja tavoitteet ovat yksilöllisiä.
  • Opiskelija voi hankkia osaamista monella eri tavalla; työpaikalla, kesätöissä, asiakastöissä jne.
  • Yrityksen työntekijöille voidaan räätälöidä joustavasti monipuolinen koulutus ja toteuttaa se yrityksen tarpeiden mukaisesti.

Työpaikalla järjestettävän koulutuksen muotoja ovat koulutussopimus ja oppisopimus

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija hankkii osaamista työpaikalla käytännön työtehtävissä. Koulutussopimus (vanha työssäoppimissopimus) ei ole työsopimus.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän – uuden tai jo työssä olevan. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai vain tutkinnon osan. Oppisopimus sopii myös ammatillisen lisäkoulutuksen hankkimiseen. Opiskelija voi hankkia osaamista koulutussopimuksen ja oppisopimuksen yhdistelmänä.

Kuva: Opetus- ja kultuuriministeriö

Lataa esite