Valmasta valmiuksia ammatilliseen koulutukseen


Kenelle Valma on tarkoitettu?

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus on tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat vielä aikaa ja tukea ammatinvalintaan tai heille, jotka haluavat parantaa valmiuksiaan suorittaa ammatillinen perustutkinto. Ryhmään voi hakeutua myös, jos jo aloitetut lukio opinnot tai ammatilliset opinnot keskeytyvät. Valmentava koulutus sopii myös maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat vahvistusta opiskeluvalmiuksiinsa tai suomen kielen taitoonsa ennen ammatillisia opintoja.

Haku Valmaan

Valmaan haku tapahtuu 21.05.2019 - 23.07.2019 osoitteessa opintopolku.fi, jonka jälkeen haku tapahtuu jatkuvana hakuna kohdasta koulutukset

Opiskelijoiden kertomuksia Valma vuodestaan

Hain Valmaan, koska en tiennyt mille ammatilliselle alalle haluan. Valmassa opiskelu auttoi isosti alan valinnassa. Kävin Valman aikana tutustumassa Sosiaali- ja terveysalaan ja kiinnostuin siitä. Myös alaan liittyvä työharjoittelu vahvisti kiinnostusta alaan, varsinkin kun sain hyvää palautetta vanhuustyön työharjoittelustani. Hain kevään yhteishaussa Sosiaali- ja terveysalalle.

Opiskelu Valmassa on ollut monipuolista. Valmassa tehdään paljon yritysvierailuja, joissa pääsee tutustumaan hyvin eri alojen työtehtäviin. Lukuvuoden aikana pääsee myös tutustumaan haluamiinsa koulutusaloihin, eli pääsee luokkaan seuraamaan opetusta. Sosiaali- ja terveysalalla pääsee suorittamaan jopa kursseja, josta on hyötyä, kun hakee alalle. Suoritetut Valma-opinnot voidaan sitten tunnistaa ja tunnustaa suoritetuiksi opinnoiksi jatkossa

- Aino Suominen

Hain ensin lukioihin, mutta en päässyt. Tästä syystä hain Valmaan, koska en tiennyt mitä ammatillista alaa opiskelisin. Tutustumisen kautta kiinnostuin Sosiaali- ja terveysalasta, johon hain kevään yhteishaussa. Valman aikana tein työharjoittelun Uskelan koulussa koulunkäynninohjaajana ja haluankin tulevaisuudessa opettajaksi tai koulunkäynninohjaajaksi.

- Tatu Saarilampi

Hain Valmaan, koska halusin oppia lisää suomea, enkä tiennyt vielä mitä alaa opiskella. Hakemisen yhteydessä suoritin kielikokeen ja haastattelun. Valmassa opin suomen kielen perusteet ja pystyin vuodessa oppimaan tarpeeksi paljon hakeakseni ammatilliseen koulutukseen.

Olen syntynyt Intiassa ja muuttanut 10-vuotiaana Ruotsiin. Ruotsissa olen suorittanut lukion. Vuonna 2017 muutin Suomeen ja aloin opiskella suomen kieltä. Valman jälkeen haen Turkuun ammattikorkeakouluun pelialle.

- Amandeep Singh

Olen Afganistanista muuttanut suomeen vuonna 2015. Kävin suomen kielen kurssin kansalaisopistossa. Halusin oppia lisää suomen kieltä ja tästä syystä hain Valmaan. Valman jälkeen haen sähköalalle, koska ala kiinnostaa minua ja olen kotimaassani tehnyt sähkötöitä.

- Reza Zahedi

Suosittelemme Valmaa kaikille, joka eivät tiedä mitä alaa haluaisivat opiskella. Yksi Valman eduista onkin, että saa vuoden rauhassa miettiä tätä asiaa. Valma on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat parantaa suomen kielen taitojasi. Koulutuksessa tutustutaan eri aloihin ja ammatteihin koulutuskokeilujen ja työelämään tutustumisten kautta. Tutustumisia järjestetään myös muihin oppilaitoksiin. Lisäksi ylläpidetään jo opittuja taitoja mm. kielissä ja matematiikassa.