Opiskelijatarinat


Opinnot voi suorittaa monella tapaa

Väylä ammattiopistosta ammattikorkeakouluun

Olen kolmannen vuoden visualisti-opiskelija. Opiskelen visualisti-opintojen ohella Turun ammattikorkeakoulussa (Salon yksikkö) avoimet ammattiopinnot tradenonomi-linjalla. Ajatus avoimiin ammattiopintoihin syntyi, kun opettajat kyselivät ketkä ovat kiinnostuneet tästä mahdollisuudesta.

Opiskelen siis jaksoittain ammattiopistossa visualistin opintoja ja ammattikorkeassa Tradenomin opintoja. Ammattikorkeakoulussa opintomuoto on hyvin samatyylinen kuin toisen asteen opinnoissa. Ammattikorkeakoulun opinnoissa painotetaan ehkä vähän enemmän yrittäjyyteen ja myyntiin.

Olen pitänyt opinnoista niin ammattiopistossa kuin ammattikorkeakoulussakin ja parasta on, että saan mahdollisuuden lähteä vaihto-oppilaaksi. Ajattelin mennä Ruotsiin. Siellä pääsen kaksikielisenä parantamaan ruotsin kieltäni. Eihän Ruotsi nyt kauhean kaukana ole, mutta onhan kokemuksesta kuitenkin paljon aina hyötyä, olit sitten missä päin maailmaa tahansa.

Visualisti-opinnot suoritettuani haen ammattikorkeakouluun suorittamaan tradenomi-opinnot loppuun. Koska minulla on jo suoritettuna osa Tradenomin opinnoista, niin pystyn suorittamaan opinnot nopeammin, noin 2,5 vuodessa (normaalisti 3,5 vuotta).

Suosittelen tätä opiskelumuotoa kaikille. Itse haluan myyntitöihin tulevaisuudessa ja tästä saa hyvän pohjan sille.

Ida Böckerman

Työn ohella uuteen ammattiin

Opiskelen linja-autonkuljettajan ammattitutkintoa ja olen aloittanut opiskelun elokuussa 2016. Hakeuduin opiskelemaan ensisijaisesti siksi, että minulta puuttui lain vaatima ammattipätevyyskoulutus, jota vaaditaan esim. koululaiskuljetuksissa.

Hakiessani opiskelupaikkaa minulle selvitettiin koulunpuolesta, että ammattipätevyys-asia saadaan kyllä kuntoon, mutta olisi samalla mahdollista ryhtyä opiskelemaan linja-autonkuljettajan ammattitutkintoa. Nälkä kasvaa syödessä ja jo hakuvaiheessa ymmärsin, että koulunedustajan tarjoukseen kannattaa tarttua ja aloittaa osa-aikainen opiskelu, joka tähtää linja-autonkuljettajan ammattitutkinnon suorittamiseen.

Homma lähti elokuussa kivasti käyntiin ja aluksi tuntui siltä, että nou hätä. Päivien lyhentyessä ja syksyn edetessä alkoi välillä tuntua siltä, että mihin sitä taas tulikaan ryhdyttyä, sillä joskus tuntui siltä, että opiskelumatkat Lohjalta Saloon ja takaisin olivat yllättäen pidentyneet. Seuraavaksi huolta alkoi aiheuttamaan se, miten aika riittää taksiyrittämiseen/sovittujen ajovuorojen hoitamiseen ja koulupäiviin. Kun usko tekemiseen oli tiukimmillaan mielenkiintoiset aiheet opiskelussa ja ajotunnit linja-autolla auttoivat jaksamaan opiskelussa eteenpäin. Suuri kiitos opiskelun mielekkyyteen kuuluu myös ryhmähengelle, joka meidän ryhmällä on ollut alusta asti kohdallaan. Lisäksi ryhmäämme on ohjannut ja opettanut todella ammattitaitoiset ja innostavat opettajat. Ajo-opetuksesta ovat vastanneet todelliset alan gurut Timo V ja Jani T, jotka ovat jaksaneet jakaa oppejaan ja tietämystään myös tällaiselle vanhemmalle opiskelijalle kertakaan hermostumatta, aina huumoriin tuketuen.

Markku Huittinen

Tutkinto töitä tekemällä

Opiskelin oppisopimuksella ajoneuvoasentajaksi (autoalan perustutkinto). Valitsin oppisopimuskoulutuksen, koska se tuntui sillä hetkellä oikealta ratkaisulta. Parasta opiskelussa oli mielestäni helppous ja se, että ei tarvitse istua koko ajan koulunpenkillä, vaan pääsee oikeasti tekemään töitä säännöllisesti.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä auki, mutta toistaiseksi valmistuttuani jatkan ainakin töitä.

Suosittelen oppisopimuskoulutusta kaikille, jotka ovat halukkaita pääsemään töihin ja saamaan samalla alan tutkinnon. Haluan vielä kiittää ammattiopistoa asioiden hoitamisesta ja työnantajaani tästä mahdollisuudesta.

Alban Sadikaj

Merkonomiopinnot Ny-yrittäjinä

Olemme merkonomi opiskelijoita Salon seudun ammattiopistossa ja olemme olemme suuntautuneet asiakaspalveluun ja myyntiin. Ryhdyimme opiskelujen ohella Ny-yrittäjiksi pitämään kauppiksen tiloissa kahvilaa. Kahvilamme on avoinna lähinnä välitunneilla, josta nimi Cafe Pausé kertoo, joten se ei rajoita koulunkäyntiämme juuri ollenkaan. Koulupäiviemme ohella leivomme tarjottavaa kahvin seuraksi. Yrityksen pitämisestä saamme opintopisteitä ja saamme suoritettua monia koulutehtäviä kahvilaa käyttäen. Merkonomien opiskelu on lähinnä teoriaa, joten olemme iloisia mahdollisuudesta pitää kahvilaa. Kahvila piristää meidän ja varsinkin muiden opiskelijoiden koulupäiviä ja tuotot saamme itsellemme.

Neea, Roosa ja Malviina

Työssäoppimassa Espanjassa

Olen pintakäsittelyalan (maalari) opiskelija ja suoritin työssäoppimisen Fuengirolassa, Espanjassa. Mahdollisuus päästä kuudeksi viikoksi Espanjaan työssäoppimaan houkutti. Maalareilla on Fuengirolassa yhteistyöyritys, johon pintakäsittelyalan opiskelijoilla on mahdollisuus päästä työssäoppimaan. Paikka on suomalaisten suosima asuntola, jota kunnostetaan. Työt kohteessa oli helppoja, lähinnä ovien ja ikkunapielten tasoitusta ja maalausta. Työpäivän pituus oli klo 8-15 (Siestaa emme viettäneet). Vapaa-aikana tutustuimme myös alueen suomalaisiin ja pääsimme heidän opastuksella tutustumaan laajemmin aurinkorannikkoon. Tottakai koti-ikävä oli suuri, varsinkin alussa, mutta kokemusta en silti vaihtaisi mistään hinnasta pois. Kiitän tästä upeasta mahdollisuudesta ammattiopistoa ja kannustan muitakin lähtemään rohkeasti ulkomaille työssäoppimaan.

Suoritan tällä hetkellä loput opinnoistani Ny-yrittäjänä, koska haaveissani on valmistumisen jälkeen perustaa oma yritys. Koulusta saan Ny-yrittäjänä arvokasta kokemusta yrityksen perustamiseen ja sen pyörittämiseen. Opiskelu ammattiopistossa on antanut minulle paljon ja ryhmässämme on hyvä yhteishenki, joka tekee opiskelusta mielekästä. Opettajat ovat myös mukavia, rentoja ja erittäin ammattitaitoisia.

Reetta Knaapi

Opintojen suoritus yrittäjänä

Opiskelen visualistiksi Salon seudun ammattiopistossa. Minua kiinnostaa visualistin työssä eniten kuvausjärjestelyt, tapahtumajärjestelyt sekä messuosastojen tekeminen. Opinnoistani yli puolet suoritan yrittäjänä. Yrittäjänä olen saanut tehdä minulle mieluisia asiakastöitä ja tienattua samalla. Asiakastöinä olen tehnyt useita markkinointi- ja yritysvideoita. Keväällä osallistun messuosastojen suunnitteluun ja tekemiseen.

Yrityksen pyörittämiseen vaadittavat asiat ovat tulleet tutuiksi. Oli helppoa lähteä opettajien tuella yrittäjäksi sekä opetella samalla visualistin työtä.

Nina Koskela

Mitä on tiimioppiminen?

Visualistin opinnoissa oppiminen tapahtuu pienissä 3-4 hengen tiimeissä, jotka työstävät yhteisiä projekteja. Tiimillä on projekteissa aina oikea asiakas, jolle työ tehdään. Tämä on projektissa parasta, koska tekemällä oppii ja motivaatio kasvaa, kun tekee oikeaa työtä.

Tiimeissä sovimme keskenämme omat pelisäännöt ja aikataulutamme projektien edistymisen. Tämä antaa vapauden tehdä asioita omalla tavalla ja ajalla. Tiimeissä autamme ja kehumme kaveria ja annamme myös rakentavaa kritiikkiä.

Suurin osan töistä tehdään kokonaan tiimeissä. Kaikkien mielipiteitä ja ideoita kuunnellaan ja kunnioitetaan. Olemme huomanneet, että parhaat ideat kehittyvät yhteistyöllä. Tiimeissä työskentely helpottaa myös mielestämme projektien tekemistä ja saamme apua myös tiimien rajojen ulkopuolelta.

Olemme viihtyneet alalla, ja tiimeissä työskentely on mukavaa. Usein aamuisin pidämme tiimiringin, jossa koko luokka opettajineen vaihtaa kuulumisia ja keskustelee projektista ja siihen liittyvistä mietteistä.

Janna Leino, Sini Lehtinen, Miska Aitio

Valman opiskelijat

Valmasta valmiuksia ammatilliseen koulutukseen – neljän opiskelijan kertomuksia Valma vuodestaan

Hain Valmaan, koska en tiennyt mille ammatilliselle alalle haluan. Valmassa opiskelu auttoi isosti alan valinnassa. Kävin Valman aikana tutustumassa Sosiaali- ja terveysalaan ja kiinnostuin siitä. Myös alaan liittyvä työharjoittelu vahvisti kiinnostusta alaan, varsinkin kun sain hyvää palautetta vanhuustyön työharjoittelustani. Hain kevään yhteishaussa Sosiaali- ja terveysalalle.

Opiskelu Valmassa on ollut monipuolista. Valmassa tehdään paljon yritysvierailuja, joissa pääsee tutustumaan hyvin eri alojen työtehtäviin. Lukuvuoden aikana pääsee myös tutustumaan haluamiinsa koulutusaloihin, eli pääsee luokkaan seuraamaan opetusta. Sosiaali- ja terveysalalla pääsee suorittamaan jopa kursseja, josta on sitten hyötyä, kun hakee alalle.

- Aino Suominen

Hain ensin lukioihin, mutta en päässyt. Tästä syystä hain Valmaan, koska en tiennyt mitä ammatillista alaa opiskelisin. Tutustumisen kautta kiinnostuin Sosiaali- ja terveysalasta, johon hain kevään yhteishaussa. Valman aikana tein työharjoittelun Uskelan koulussa koulunkäynninohjaajana ja haluankin tulevaisuudessa opettajaksi tai koulunkäynninohjaajaksi.

- Tatu Saarilampi

Hain Valmaan, koska halusin oppia lisää suomea, enkä tiennyt vielä mitä alaa opiskella. Hakemisen yhteydessä suoritin kielikokeen ja haastattelun, jotta osaan perusteet ja pystyn vuodessa oppimaan tarpeeksi paljon hakeakseni ammatilliseen koulutukseen.

Olen syntynyt Intiassa ja muuttanut 10-vuotiaana Ruotsiin. Ruotsissa olen suorittanut lukion. Vuonna 2017 muutin Suomeen ja aloin opiskella suomen kieltä. Valman jälkeen haen Turkuun ammattikorkeakouluun pelialle.

- Amandeep Singh

Olen Afganistanista muuttanut suomeen vuonna 2015. Kävin suomen kielen kurssin kansalaisopistossa. Halusin oppia lisää suomen kieltä ja tästä syystä hain Valmaan. Valman jälkeen haen sähköalalle, koska ala kiinnostaa minua ja olen kotimaassani tehnyt sähkötöitä.

- Reza Zahedi

Suosittelemme Valmaa kaikille, joka eivät tiedä mihin alalle hakea. Valman etuja on myös, että saa vuoden rauhassa miettiä mihin alalle haluaa. Valma on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat parantaa suomen kielen taitojasi. Koulutuksessa tutustutaan eri aloihin ja ammatteihin koulutuskokeilujen ja työelämään tutustumisten kautta. Lisäksi ylläpidetään jo opittuja taitoja mm. kielissä ja matematiikassa.